Intraoralni skenerji MEDIT

Naložba v intraoralni skener je naložba v vas, vaše delo in vašo ordinacijo. Pri izbiri si morate vzeti čas, preizkusiti skener v živo, preveriti poleg osnovnih funkcij vse dodatne možnosti, morebitne stroške, ki niso vidni v prvotnem nakupu, ter oceniti, ali vaš dobavitelj zagotavlja strokovno podporo, ki vam bo olajšala prehod v digitalno zobozdravstvo ter omogočala nemoteno uporabo.

Ne glede na to, koliko skenerjev obstaja na trgu, podjetje Medit po mnenju in številu uporabnikov proizvaja najboljše intraoralne skenerje, kar je prikazala tudi neodvisna raziskava, narejena v sklopu sejma IDS 2021 (www.instituteofdigitaldentistry.com). Medit i700 je bil z največjim številom točk v sklopih hitrost skeniranja, potek skeniranja, velikost skenerja, enostavnost uporabe, programska oprema ter cena ocenjen najboljše (slika 1).

Slika 1: Skener Medit i700 je bil v sklopu neodvisne raziskave ocenjen kot najboljši skener na trgu.

Medit ponuja tri različne skenerje (i600, i700 in i700w) glede na želje in potrebe uporabnikov, vse z namenom izboljšanja vašega poteka dela, produktivnosti ter s ciljem zagotoviti natančne rezultate.

Vse skenerje odlikuje majhna reverzibilna konica, en gumb za upravljanje, hitro skeniranje, visoka resolucija, živahne in realistične barve, možnost videoposnetka, lahka teža, brez segrevanja konice, brez vmesnega čakanja pri novem skeniranju, fina tekstura skena, lažje skeniranje težjih predelov itd.

Glavna razlika med skenerjema Medit i600 in Medit i700w je predvsem v hitrosti skeniranja in velikosti zajema slike. Medit i700w dodatno odlikuje ultravijolična svetloba za dezinfekcijo skenerja, možnost uporabe manjše konice, možnost upravljanja SW prek skenerja brez uporabe miške, program za skeniranje v primerih, kjer vidljivost preparacije ni jasna, možnost večkratnega steriliziranja konice in hitrejša vrnitev skeniranja v primeru prekinitve. (Slika 2)

Slika 2: Primerjava skenerjev Medit i600, i700 in i700w

Za katerega se odločiti? Če ste finančno omejeni, potem bo Medit i600 prava izbira za vas. V nasprotnem primeru pa vsekakor Medit i700, ki vas ne bo razočaral, odločiti se je samo treba, ali s kablom (i700) ali brez (i700w).

In kako z nakupom skenerja prihraniti tudi do 13.000 EUR ali več na leto? Pri izbiri skenerja namenite posebno pozornost dodatnim stroškom, kot so letne ali mesečne licence, dodatni moduli, nadgradnje … Medit vam vse našteto ponuja brezplačno, poleg tega gre za odprt sistem, ki je združljiv z vsemi programi, ki sprejemajo STL-datoteke.

Ob nakupu skenerja Medit se povežete v brezplačen Medit Link program, ki vam omogoča skeniranje, enostavno upravljanje in organiziranje podatkov ter brezplačno shranjevanje do 1 GB (po želji do 10 TB za samo 11 EUR/leto). Prek Medit Linka si lahko naložite tudi različne brezplačne aplikacije, ki vam olajšajo vaše vsakdanje delo oziroma vam dajejo možnost ponuditi svojim pacientom dodatne ali hitrejše storitve. Trenutno jih je na voljo več kot 60, nekaj vam jih predstavljamo tudi tukaj.

Slika 3: Medit Link

Medit Smile Design App vam omogoča oblikovanje nasmeha z delom na 2D-slikah. Uporabljate lahko vnaprej pripravljene predloge zob, ki jim lahko spremenite njihove barve, oblike in položaj. Zakaj ne bi svojih pacientov navdušili nad novimi zobmi že pred brušenjem?

Slika 4: Medit Smile Design App

Medit Ortho Simulation App vam omogoča prikaz simulacije poti premikanja zob v skladu z informacijami o želeni obliki oziroma položaju, ki jo nastavite sami. Vključuje funkcijo za ustvarjanje več možnih scenarijev izida s prilagajanjem položaja vsakega zoba. Svojim pacientom lahko vnaprej predstavite izid ortodontske terapije.

Slika 5: Medit Ortho Simulation App

Medit Splints App predstavlja preprost potek dela za hitro izdelavo opornic. Aplikacija vključuje funkcijo samodejnega ustvarjanja, ki ga poganja umetna inteligenca in ki vam mogoča izdelavo opornic v samo nekaj korakih. Ko je postopek končan, naložite skenirane podatke, izberete lok in dodate oznako opornici.

Obstaja tudi možnost ročne izdelave, ki vam omogoča, da korak za korakom sledite fazam izdelave opornice. Prilagodite okluzalno razmerje, naredite prostor za opornico, nato samodejno načrtujete opornico vzdolž bukalne in lingvalne strani ter ustvarite zunanjo in notranjo površino.

Medit Splints lahko tudi samodejno analizira značilnosti sprednjih in zadnjih zob ter rezultate uporabi za samodejno izdelavo opornic, kar odpravlja potrebo po nadaljnjih spremembah dizajna.

Slika 6: Medit Splints App

Z Medit Temporaries App lahko izdelate začasne krone v manj kot minuti z uporabo skeniranja pred preparacijo ali z uporabo skeniranja pred preparacijo in po njej. Krone lahko oblikujete z le nekaj kliki, uporabite lahko različna orodja za prilagoditev notranje in zunanje površine restavracije. Na ta način lahko izdelavo začasnih kron vključite v svoje delo brez predhodnih izkušenj s CAD-opremo. Krone, oblikovane prek Medit Temporaries, je mogoče pripraviti za 3D-tiskanje in rezkanje.

Medit Model Builder App je zasnovana za ustvarjanje fizičnih modelov iz podatkov intraoralnega skeniranja. Intuitivni potek dela uporabnike opremi z različnimi orodji za ustvarjanje baze, za dodajanje artikulatorja za preverjanje okluzije in za označevanje pred 3D-tiskanjem. Baza je na voljo v treh različnih vrstah: ABO, Plate in Plateless. Natisnite model neposredno v ordinaciji na 3D-tiskalniku. 

Slika 7: Medit Model Builder

Danes intraoralno skeniranje ne pomeni več samo odtiskovanja brez odtisnih mas, ampak tudi izdelavo začasnih nadomestkov, opornic in modelov v ordinaciji, prikaz ortodontskih terapij in še veliko več.

Če razmišljate o nakupu skenerja, vas vabimo, da nas kontaktirate. Z veseljem vam bomo predstavili možnosti, ki jih ponujajo skenerji Medit, obenem pa vam lahko predstavimo tudi druge digitalne rešitve, kot so 3D-tiskalniki, rezkalne enote ter različni materiali, ki so danes na voljo.

Avtor: Urša Gradišnik, Interdent d.o.o.

Deli novico

Nazaj